مرورگر کروم و کرومیوم
مرورگر کرومیوم چیست؟
کرومیوم نهتنها یک مرورگر، بلکه نام پروژهی متنبازی است که کد منبع کروم را تولید میکند. گوگل بهعنوان پشتیبان اصلی پروژهی کرومیوم شناخته میشود. پروژهی مذکور، در زمان رونمایی از کروم در سپتامبر سال ۲۰۰۸، به جهانیان معرفی شد. از آنجایی که کد پروژه بهصورت متنباز در اختیار همه قرار دارد، دیگر توسعهدهندهها در خارج از گوگل هم به توسعهی کرومیوم میپردازند. بهعنوان مثال، چندی پیش مایکروسافت تصمیم گرفت تا از کرومیوم بهعنوان موتور مرورگر اج استفاده کند.
مرورگری که درحال حاضر از کامپایل کردن کد منبع پروژهی کرومیوم حاصل میشود، همان کرومیوم نام دارد. درمقابل توسعهی کروم با کرومیوم شروع میشود، اما به آن محدود نخواهد بود. گوگل، کدهای اختصاصی خود را به مرورگر کروم اضافه میکند که از میان آنها میتوان به کدهای بهروزرسانی خودکار اشاره کرد. بهعلاوه، کد شرکتهای دیگر نیز مانند فلش از شرکت ادوبی به کروم اضافه میشود.کرومیوم را میتوان پدربزرگ کروم نامید. بهبیان سادهتر، DNA کرومیوم و کروم با هم اشتراکات زیادی دارد.
تفاوت کروم و کرومیوم در چیست؟
کرومیوم را میتوان زیرمجموعهی کروم نامید. گوگل قسمتهای متنوعی را به کرومیوم اضافه میکند تا کروم را بسازد. بهبیان دیگر، هرچه در کرومیوم است، در کروم هم وجود دارد؛ اما هرچه در کروم هست، لزوما در کرومیوم نیست.
تفاوتهایی از کروم و کرومیوم بهراحتی قابل تشخیص هستند. سرویسهایی که گوگل برای مقاصد مختلف همچون بهروزرسانی خودکار کروم، ادوبی فلش و قسمتهای مدیریت کپیرایت (DRM) برای نمایش محتوای تحت کپیرایت به مرورگر اختصاصیاش میافزاید، موجب تفاوت این دو میشود.
با وجود تفاوتهای مشهود، فرق اصلی کروم و کرومیوم در فهرست قابلیتها یا پشتیبانی از سرویسهای مختلف نیست. تفاوت بنیادی را میتوان در پایداری یا ناپایداری ذاتی آنها جستوجو کرد. کرومیوم مرورگری زمخت و نهچندان جذاب محسوب میشود. منظور از زمخت بودن نهتنها طراحی، بلکه ویژگیهای کاربردی نیز هست. آخرین نسخهی کرومیوم همیشه باگهای زیادی دارد و کار کردن با آن حتی از قدیمیترین نسخههای کروم هم دشوارتر خواهد بود. گوگل هم در صفحهی دانلود کرومیوم به کاربران هشدار میدهد که احتمالا با مرورگری پر از باگ روبهرو خواهند بود.
گوکل، ۴ نسخه از مرورگر اختصاصی کروم عرضه کرده که یکی از آنها بهنام Canary، کمترین بهینهسازیها را از لحاظ پایداری دریافت میکند. حتی همین نسخه از کروم هم، پایداری بیشتری نسبت به کرومیوم دارد.
تفاوت دوم کروم و کرومیوم دلیل اصلی انتخاب کرومیوم توسط بسیاری از کاربران است. آنها اعتقاد دارند مرورگر ناپایدارتر، اطلاعات کمتری را به گوگل ارسال میکند. کروم، آمار اشکالات اساسی و استفادهی کاربر را به گوگل میفرستد، اما کرومیوم چنین قابلیتی ندارد. البته در کروم هم قابلیت ارسال اطلاعات بهصورت پیشفرض غیرفعال است، اما کرومیوم بهطور کامل چنان قابلیتی ندارد. اطلاعاتی که توسط کروم جمعآوری میشود، از سیستمعاملمورد استفادهی کاربر تا محل کلیک کردن او را پوشش میدهد.
کرومیوم کدام قابلیتهای کروم را ندارد؟
قابلیتهای متنوعی در کروم هست که کرومیوم آنها را ندارد. از میان برترینها و مهمترین قابلیتهای کاربردی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بهروزرسانی کروم توسط گوگل و سرویس بهروزرسانی بهصورت مکانیزمی در داخل مرورگر پیادهسازی میشود که اپلیکیشن را در هربار ارائهی بستههای امنیتی یا قابلیتهای جدید، بهصورت خودکار بهروز میکند. کرومیوم، بهروزسانی اتومانیک ندارد. بههمین دلیل اگر مهندسان گوگل بستههای امنیتی جدیدی عرضه کنند، خود کاربر باید بهصورت دستی اقدام به نصب نسخهی جدید کند.
- ادوبی فلش پلیر بهصورت داخلی در کروم قرار دارد و همراهبا بهروزرسانیهای کلی، بهروز میشود. کاربران کرومیوم میتوانند افزونهی فلش را بهصورت دستی از وبسایت ادوبی دریافت کنند. همان روندی که توسط کاربران فایرفاکس یا سافاری اپل هم انجام میشود. البته، بهرورزرسانی افزونه باید بهصورت دستی توسط خود کاربران انجام شود.
- پشتیبانی از ماژول مدیریت محتوای کپیرایت (DRM) قابلیت دیگری است که بهصورت پیشفرض در کروم وجود دارد و کرومیوم مجهز به آن نیست. بههمین دلیل کاربران کرومیوم نمیتوانند محتوایی همچون شبکهی نتفلیکس را مشاهده کنند. البته، افزونههایی برای حل این مشکل در کرومیوم وجود دارد که باز هم مشکلات خاص خود را به همراه دارند.
چگونه کرومیوم را حذف کنیم؟
اگر کرومیوم بهصورت صحیح و از منبع معتبر روی سیستمعامل نصب شود، پاک کردن آن تفاوت زیادی با برنامههای دیگر نخواهد داشت. بهعنوان مثال در ویندوز ۱۰ تنها با توشتن عبارت Uninstall در منوی جستوجو وارد پنجرهی Add or remove programs میشوید. از فهرست نمایشدادهشده، روی سطر Chromium کلیک کرده و Uninstall را انتهاب کنید. پنجرههای هشدار برای تأیید فرایند لغو نصب نمایش داده میشوند که با تأیید آنها، کرومیوم بهصورت کامل از ویندوز حذف میشود.
در سیستمعامل مک، پوشهی اپلیکیشن را در Finder پیدا کنید و با کلیک راست روی Chromium، گزینهی Move to Trash را انتخاب کنید.
اگر کرومیوم نصبشده حاوی کدهای مخرب باشد، فرایند پاک کردن کمی دشوارتر میشود. همانطور که گفته شد، مجرمان سایبری با دزدیدن نام مرورگر از آن برای تزریق کدهای مخرب استفاده میکنند. نسخههای آنها یا برای نمایش تبلیغات بیشمار یا اجرای بدافزارهای دیگر در سیستمعامل کاربر استفاده میشوند. چنین نسخههایی از کرومیوم عموما در ویندوز دیده میشوند.
بههرحال مقابله با بدافزارهایی که با استفاده کرومیوم ساخته میشوند یا حتی بهنام آن مرورگر در سیستمعامل وجود دارند، کار آسانی نیست. بهخاطر گسترهی وسیع بدافزارهایی که بهخاطر بیاحتیاطی کاربر نصب میشوند، نمیتوان راهکاری واحد برای حذف آنها ارائه داد. تنها راهکار، جستوجو در اینترنت خواهد بود و پس از آن نیز میتوان به نرمافزارهای ضد ویروس یا ضد بدافزار متکی شد. البته، تلاش برای حذف بدافزار از مسیر اولیهی پاک کردن نرمافزارها در سیستمعامل هم پیش از هر اقدامی پیشنهاد میشود.
منبع : زومیت